Facebook schaart zich achter conclusies Ruslandonderzoek VS

Facebook

Facebook zegt zich achter de voorlopige conclusies van het Ruslandonderzoek te scharen. Dat blijkt uit een verklaring van Joel Kaplan, de vicepresident van wereldwijde beleidskwesties van het sociale medium. Dat meldt onder meer The New York Times. Het is opvallend, want eind vorige week betwistte een topman die conclusies nog.

Kort nadat dertien Russen en drie Russische bedrijven officieel door speciaal aanklager Robert Mueller werden aangeklaagd, reageerde topman Rob Goldman op de bevindingen van het onderzoek. Hij stelde dat het primaire doel van de Russische aanwezigheid op Facebook niet het beïnvloeden van de presidentsverkiezingen in 2016 was. Dat omdat het grootste deel van de door Russische partijen ingekochte advertenties pas na de verkiezingen voorbij waren werden getoond.

Op Twitter zei Goldman verder dat weinig media daarover hebben bericht. Het zou namelijk niet passen in het geschetste beeld over hoe Donald Trump de verkiezingen won. Trump citeerde een van zijn berichten later.

Reactie Facebook

Kaplan geeft nu dus een andere verklaring. “De speciale raad heeft zijn aanklachten ingediend en niets dat wij hebben gevonden spreekt hun conclusies tegen.” Kaplan noemde daarna alle uitspraken die dat betwisten foutief.

Ook diverse experts hebben de uitspraken van Goldman gehekeld. Dit omdat hij alleen over de ingekochte advertenties sprak, en de beïnvloeding via nepaccounts wegliet.