Facebook verzamelt geen data meer van haar Britse WhatsApp-gebruikers voor advertenties of productverbetering. Dat zegt de Britse privacywaakhond, volgend Reuters. De organisatie zei eerder dat consumenten niet goed beschermd waren. Zou het sociale netwerk de data gebruiken zonder een rechtsgeldige toestemming, dan zou er actie ondernomen worden.
In augustus werden de voorwaarden en het privacybeleid van de berichten-app voor het eerst in vier jaar tijd gewijzigd. Vanaf dat moment konden bedrijven je aanspreken via WhatsApp en werd je telefoonnummer met Facebook gedeeld. En dat ging niet ongemerkt: een paar dagen later dienden privacyorganisaties een klacht in. De manier waarop de wijzigingen werden doorgevoerd, waren namelijk niet eerlijk voor de consument, zo stelden zij. In september werd het delen van data met Facebook verboden in Duitsland, in oktober liet de Europese Unie weten dat ze willen dat Facebook voorlopig met deze praktijken stopt.
En nu volgt het Verenigd Koninkrijk dus ook. De Information Commissioner’s Office (ICO) zei in augustus al dat ze het nieuwe privacybeleid in de gaten zouden houden en nu stopt Facebook geheel met het delen van data. “We zijn blij dat ze toegestemd hebben om tijdelijk geen data meer te gebruiken van WhatsApp-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk voor advertenties of verbeteringen aan producten”, zegt Elizabeth Denham, de baas van ICO. “Als Facebook de data gebruikt zonder rechtsgeldige toestemming, dan gaat mijn organisatie actie ondernemen.”
Toekomst
Dit betekent niet dat Facebook de data nooit meer gaat gebruiken. Die toestemming kan immers nog komen. Bovendien zegt het sociale medium dat de data die de app verzamelt erg beperkt is en slechts een deel hiervan gedeeld wordt met Facebook. Daarnaast zijn “het privacybeleid en de voorwaarden zo ontworpen dat gebruikers een duidelijke en simpele uitleg hebben van hoe de service werkt en een keuze hebben over hoe hun data wordt gebruikt”, aldus een woordvoerder.
Denham is het hier echter niet mee eens. “Wij denken dat consumenten een beter niveau van informatie en bescherming verdienen.” ICO heeft Facebook en WhatsApp dan ook gevraagd om een contract te tekenen waarin ze beloven consumenten beter uit te leggen hoe hun data gebruikt werd, en hen hier blijvende controle over te geven. Facebook heeft hier nog niet mee ingestemd.