Nieuwe Tesla-bezitters moeten gaan betalen voor gebruik Supercharger

Het gebruik van de Supercharger van Tesla waarmee je je auto snel kunt opladen, is nu nog gratis. Maar als je een Model X of Model S na 1 januari 2017 besteld, moet je er voor gaan betalen. Ook iedereen die een Model 3 heeft besteld kan zijn auto niet kosteloos snel opladen. De prijzen zouden echter nog steeds lager liggen dan die voor benzine, schrijft Tesla in een blog.

Met een Supercharger van Tesla kun je je elektrische auto in 75 minuten geheel opladen, of tot de helft laden in dertig minuten. Dat is veel sneller dan de meeste andere opladers. In totaal zijn er op 734 plaatsen Superchargers gebouwd, wat uitkomt op 5000 opladers. In Nederland zijn er op acht plekken Superchargers te vinden.

Betalen

Als je nu al een auto hebt die gebruikmaakt van de Supercharger, dan kun je deze de rest van het leven van het voertuig gratis blijven gebruiken. Volgens The Verge blijft dit gratis opladen bovendien ook geldig als iemand de Tesla van je over koopt. Dit geldt ook als je al een Tesla hebt besteld en deze voor 1 april 2017 geleverd wordt.

Maar koop je een nieuw voertuig, dan krijg je jaarlijks 400 kWh aan gratis Supercharging-credits, wat gelijk staat aan ongeveer 1600 kilometer. Daarna moet je zelf gaan betalen. Hoeveel dat precies is, is nog niet bekend. De prijzen kunnen namelijk wijzigen met de tijd en de kosten van elektriciteit verschillen per regio.

Met de wijziging voor Supercharging zegt Tesla de mogelijkheid te creëren “om te herinvesteren in het netwerk” en “de groei te accelereren”. Met andere woorden: het geld willen ze gebruiken om het netwerk groter te maken. Logisch, want de fabrikant wil uiteindelijk een productie van 500.000 voertuigen per jaar bereiken en ook zorgen dat iedereen zijn auto kan opladen. Nu verliest Tesla nog geld door het opladen gratis aan te bieden.