Facebook test deze zomer enorme drone op zonne-energie

Facebook is van plan om aankomende zomer een enorme drone op zonne-energie te testen, zo meldt de Wall Street Journal. De drone is onderdeel van Facebook’s Internet.org project, waarmee zij de internettoegang wereldwijd willen verbeteren.

Vorig jaar kondigde het bedrijf al aan dat het drones wil gaan inzetten om locaties en gebieden zonder internet-voorziening uit de brand te helpen. Zuckerberg gaf aan dat er nieuwe technieken nodig waren om de hele wereld van een internetverbinding te voorzien.

Eerder deze maand testte Facebook al een schaalmodel van de drone, maar aanstaande zomer zal de drone op volledig formaat de lucht in moeten gaan. De drone, met de werknaam Aquila, wordt aangedreven door zonne-energie en heeft de spanwijdte van een Boeing 737 om voldoende zonnepanelen kwijt te kunnen. Ondanks het forse formaat weegt de drone ongeveer net zoveel als een kleine auto.

Volgens vice president of engineering Jay Parikh wordt het een spannende test:

De technologie om Aquila via zonne-energie aan te drijven hebben we dit jaar ontworpen. De technologie van een jaar geleden was simpelweg nog niet goed genoeg. Na afloop van de test zullen we wel zien hoe het project ervoor staat. Het is een groot project met een groot ‘vliegtuig’.

De drones zullen op ongeveer twintig kilometer hoogte gaan vliegen, zodat zij zich boven het luchtruim van de commerciële luchtvaart bevinden. De reeks aan zonnepanelen zouden ervoor moeten zorgen dat de drone maandenlang rond kan vliegen zonder een tussentijdse terugkeer naar aarde. Met behulp van speciale lasers zenden de drones een internet-signaal uit, waardoor gebieden zonder internettoegang alsnog verbonden kunnen worden met het internet.

Facebook is overigens niet het eerste bedrijf dat drones op zonne-energie wil inzetten om de internettoegang wereldwijd te verbeteren. Begin deze maand kondigde ook Google aan om dergelijke drones in te gaan zetten om diverse gebieden te voorzien van een internetverbinding.