Facebook test nieuwe blogfunctionaliteit

Facebook Notes

Content is king en dat weet Facebook ook. Het bedrijf doet er het afgelopen jaar alles aan om het sociale netwerk te versterken met rijkere en kwalitatievere content. Het begon met video, dat inmiddels een belangrijk onderdeel van Facebook geworden is. Daarna volgde Instant Articles, waarmee grote nieuwsmerken artikelen letterlijk op Facebook kunnen plaatsen. En de afgelopen weken experimenteerde het sociale netwerk met een livestreaming-functionaliteit die te vergelijken is met Periscope. Next up: Notes.

Notes is een functionaliteit die al sinds jaar en dag in Facebook zit, maar nauwelijks wordt gebruikt. Het is een manier om langere teksten te plaatsen, als een soort blogposts eigenlijk, maar het zit ver weggestopt en biedt weinig voordelen boven een normale post. Maar vandaag dook plots een Note op (via @davewiner) die meer weg heeft van een mooie blogpost op een platform als Medium, dan van een Facebook-post.

Facebook staat er om bekend om nieuwe functies uit te proberen bij kleine groepen testgebruikers en dat is hier ook het geval, want bijna alle gebruikers krijgen op hun Facebook Notes-pagina gewoon de oude versie te zien. De Notes die gebruikers uit te testgroep schrijven zijn wel direct voor iedereen zichtbaar.

Of de nieuwe Notes-functie uiteindelijk ook wordt uitgerold naar alle gebruikers, en of het vervolgens een succes wordt, is afwachten, maar het is wel weer een interessante volgende stap in de ontwikkeling die Facebook doormaakt. Net als de nieuws-app waar het bedrijf aan zou werken overigens.