Facebook en Twitter getuigen in november over Russische inmenging verkiezingen

Facebook en Twitter hebben ingestemd om te getuigen in de zaak om mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt Recode. In september werden Facebook, Twitter en Google verzocht om voor het Amerikaans Congres te getuigen. Google heeft volgens Recode nog niets over dit verzoek naar buiten gebracht.

Twitter en Facebook krijgen op 1 november vragen over Russische accounts op hun platformen. De sociale media moeten antwoord geven op de vraag of Russische accounts hun platform hebben gebruikt om politieke misinformatie te verspreiden.

Wie namens de techbedrijven het woord gaat nemen, is nog niet bekend.

Russische advertenties

Maandag overhandigde Facebook al 3.000 ‘Russische advertenties’ aan het Amerikaans Congres. Een deel daarvan richtte zich volgens een bron van CNN op de zogenaamde ‘swing states’ Michigan en Wisconsin.

Deze staten leverden Trump 26 stemmen van het Kiescollege op. In het Kiescollege kreeg Trump uiteindelijk 306 stemmen, tegenover de 232 stemmen van Hillary Clinton. Een kandidaat moet 270 stemmen halen om het presidentschap te winnen.

Verder maakte Facebook maandag bekend dat de 3.000 advertenties vermoedelijk door 10 miljoen mensen zijn bekeken. Een minderheid, 44 procent, van het aantal impressies vond voor de verkiezingsdag 8 november plaats.

Een deel van de advertenties werd betaald met Russische roebel. Dat betekent niet direct dat de kopers van deze advertenties per definitie kwaadwillend waren, maar is volgens Facebook wel een indicatie voor nader onderzoek.