Faraday Future stuurt nog eens honderden werknemers met verlof

Faraday Future is van plan om nog eens honderden werknemers met verlof te sturen, als gevolg van geldproblemen door een strijd met zijn belangrijkste investeerder. Dat meldt The Verge. Volgens bronnen van de website gaat het om minstens 250 werknemers.

In oktober stuurde het bedrijf al honderden werknemers met onbetaald verlof, waardoor het aantal werknemers in Amerika van 1.000 afnam naar ongeveer 600. Nu zouden er dus nog eens 250 met onbetaald verlof gaan, waardoor er weinig mensen overblijven bij het bedrijf.

Voordat het bedrijf mensen met onbetaald verlof stuurde, had het al mensen ontslagen en salarissen naar beneden gebracht. Op die manier hoopte het de uitgaven te beperken terwijl het wachtte op de afronding van een rechtszaak tegen zijn grootste aandeelhouder Evergrande. In oktober verlieten drie topmensen – waaronder een van de oprichters – het bedrijf.

De autofabrikant stelt nu dat het niet verwacht dat de werknemers voor februari of maart 2019 terug kunnen komen om te werken.

Rechtszaak

De zaak draait om een slordige investering van Evergrande. De investeerde beloofde 2 miljard dollar aan financiering te geven. Begin 2018 kwam er een investering van 800 miljoen dollar binnen, maar niet veel later kwam er ruzie tussen de partijen.

Faraday Future zei in juli dat het bedrijf meer zou investeren dan in eerste instantie gepland was. Dat gebeurde echter nooit. Nu stelt de autofabrikant dat de investeerder het bedrijf verbiedt om andere financieringen te accepteren en de controle en het eigendom probeert over te nemen.

De rechtszaak wordt in Hong Kong uitgevochten en dat is nog steeds niet klaar. Wel zijn er twee beslissingen genomen. De autofabrikant mag 500 miljoen dollar aan nieuwe investeringen gaan zoeken. Daarnaast vroeg het bedrijf om de greep van Evergrande op het intellectueel eigendom te verlichten om nieuwe investeerders aan te trekken. Dat verzoek werd afgewezen.