Amerikaanse geheime dienst gaat gezichtsherkenning testen bij Witte Huis

Witte huis, gezichtsherkenning

De Amerikaanse geheime dienst heeft een plan aangekondigd om gezichtsherkenning in en rondom het Witte Huis te gaan testen. Dat meldt BuzzFeed News. De bedoeling is om beelden van het gesloten televisiesysteem van het Witte Huis te gebruiken en te testen of het systeem bepaalde vrijwilligers van de geheime dienst kan identificeren.

Dit moet het systeem doen door video’s van camera’s in “twee afzonderlijke gebieden van het Witte Huis” te scannen. De camera’s nemen video’s op van “individuen op de stoep en op straat”. Het is niet duidelijk of de test al bezig is, maar volgens een document van Homeland Security begon “fase 1” op 19 november. De pilot moet op 30 augustus eindigen en dan worden alle beelden ook verwijderd.

Kritiek

De pilot zorgt echter voor kritiek onder burgerrechtenorganisaties, zoals de ACLU. “Het pilot programma gaat over een belangrijke grens heen door de deur te openen tot de grote groepen Amerikanen op openbare stoepen”, aldus Jay Stanley, senior policy-analist bij ACLU.

“Daarom moeten we ons afvragen hoe het gebruik van gezichtsherkenning door de geheime dienst zich waarschijnlijk uit gaat breiden en kijken welke constitutionele zorgen het opbrengt.”

Het uiteindelijke doel van de test is om de geheime dienst de mogelijkheid te geven om verdachte personen te volgen in openbare ruimtes. Maar de overheid heeft volgens de ACLU geen duidelijke definitie gegeven hoe de geheime dienst bepaald of iemand verdacht is.

Foto: Shutterstock.com