FDA keurt eerste digitale pil die weet of je hem hebt ingenomen goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft voor het eerst een digitaal medicijn goedgekeurd. Het gaat om een pil met een sensor er in, die vertelt of iemand het medicijn heeft ingenomen of niet.

Het medicijn heet Abilify MyCite en is gemaakt door het Japanse Otsuka Pharmaceutical. Abilify is een aripiprazole, een medicijn dat gebruikt wordt om schizofrenie, bipolaire stoornissen en depressies te behandelen.

De sensor in de pil is gemaakt door Proteus en ongeveer even groot als een zandkorrel. De sensor wordt geactiveerd als het in contact komt met vloeistoffen in de maag. Het apparaatje detecteert vervolgens op welke datum en hoe laat de pil is ingenomen en legt dit vast.

De informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar een soort pleister die de patiënt draagt. De pleister stuurt de data weer door naar een app op je telefoon. Daarna kun je de informatie delen met familieleden of mensen die je verzorgen.

Voordelen

Het doel van de pil is ervoor zorgen dat mensen ook daadwerkelijk hun medicatie innemen. Diverse mensen nemen namelijk niet altijd hun medicatie in of stoppen er naar verloop van tijd mee. Dat kan slecht zijn voor de gezondheid – bijvoorbeeld als je een hoge bloeddruk hebt – maar het is ook nog eens zonder van het geld. Op deze manier kun je dus precies zien of de medicatie wel ingenomen is. Zo niet, dan kun je de patiënt daarop aanspreken en proberen te achterhalen waarom de pil niet is ingenomen.

Dit betekent overigens niet dat dit een magische pil is. De Abilify MyCite heeft namelijk nog niet aangetoond dat patiënten hun medicatie vaker innemen door de sensor. Daarnaast kan niet real-time gevolgd worden of de pil is ingenomen. Daarnaast kan de detectie vertraagd zijn of zelfs helemaal niet plaatsvinden.

Vreemde keuze

Het is overigens wel wat vreemd dat precies dit het eerste digitale medicijn is dat door de FDA is goedgekeurd. Mensen met schizofrenie kunnen namelijk last hebben van waanbeelden en zich paranoïde voelen. Een pil innemen die informatie vanuit je lichaam verstuurd is dan misschien niet helemaal wat je wilt.

Ander nadeel van de pil is dat deze waarschijnlijk niet goedkoop gaat worden. Volgens The Wall Street Journal kost een normale maandvoorraad van Abilify zonder sensor minimaal 891 dollar. En logischerwijs is een pil zonder sensor goedkoper dan een pil met sensor.