Privéschool voor kinderen Elon Musk behandelt moeilijke ethische vragen

Elon Musk besloot in 2014 om zijn vijf kinderen van prestigieuze scholen voor erg slimme kinderen te halen. Vervolgens begon hij zijn eigen, geheimzinnige school genaamd Ad Astra. Sinds 2015 heeft hij niet meer over de school gesproken, maar Peter Diamandis, lid van de bestuursraad van de X Prize Foundation, heeft onlangs een exclusieve tour van de school gehad. Dat meldt Business Insider.

Diamandis kreeg unieke toegang tot de school, waarschijnlijk omdat Musk in een speciale raad van de X Prize zit. “Een element dat steeds terug komt in de kleine school met 31 kinderen, is het gesprek over ethiek en moralen”, vertelt de man. “Het is een gesprek dat begint door scenarios uit de echte wereld die onze kinderen mogelijk ooit tegenkomen te bespreken.”

Fabriek

Een voorbeeld van een vraag die een dergelijk kan beginnen is: “Stel je een klein dorp bij een meer voor, waar het overgrote deel van het dorp werkt in een enkele fabriek. Maar die fabriek vervuilt het meer en doodt alles wat er in leeft. Wat doe je?” Een goed ethisch dilemma. Sluit je de fabriek, dan verliest iedereen zijn baan. Maar blijft de fabriek open, dan wordt het meer verwoest.

Eerder werd al duidelijk dat de school niet aan cijfers doet. Dat vertelde Elon Musk in 2015 tijdens een interview. “In plaats van de school te behandelen als een lopende band, is het logischer om het onderwijs aan te passen op de vaardigheden van kinderen.”