Moderne technieken revolutioneren de gezondheidszorg en de FeverPhone is de nieuwste toevoeging hier aan. Het apparaat kan snel diagnoses stellen, zonder dat je naar een ziekenhuis hoeft. En juist dat is van belang bij veel ziekten die zich in het bloed ontwikkelen.
Een snelle diagnoses kan bij dit soort ziekten het verschil maken tussen leven en dood, maar het ziekenhuis kan uren of soms zelfs dagen wachten op de uitslagen van je bloed. De National Institute of Health en de Cornell University willen hier iets aan doen. Met hun FeverPhone heb je de resultaten al binnen vijftien minuten terug.
Tegenwoordig kun je al zelf je glucoseniveau testen, maar de FeverPhone gaat nog veel verder dan dat. “Stel je een glucosetester voor je smartphone voor, maar waarmee je test op bijvoorbeeld knokkelkoorts in plaats van glucose”, vertelt David Erickson, engineering professor bij Cornell University.
Tidbit
De bedoeling is dat de FeverPhone-app samenwerkt met Tidbit, een geautomatiseerde machine die bloedmonsters neemt en deze naar de telefoon stuurt om ze te analyseren. Eenvoudig te gebruiken en je hebt geen medische expertise nodig. Ideaal voor landen met weinig middelen, waar ziekten als knokkelkoorts, malaria en Zika veel voorkomen.
De FeverPhone heeft in ieder geval de aandacht getrokken van belangrijke bedrijven. Zo heeft het project net een beurs van 2,3 miljoen dollar gekregen voor vier jaar van NIH’s Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering. De onderzoekers hopen aan het einde van die vier jaar een uiteindelijke versie van de FeverPhone klaar te hebben, zodat de FDA deze kan goedkeuren.