Fiat Chrysler wil auto’s ontwikkelen met Apple of Google

Sergio Marchionne lijkt de bui al te zien hangen, maar voor Google en Apple de auto-industrie veroveren, doet de CEO van Fiat Chrysler nog een poging om een graantje van het aanstaande succes mee te pikken.

De Italiaanse baas van Fiat Chrysler staat bekend om zijn rechtlijnige aanpak, dus hij doet wat hij nodig vindt om zijn doelen te halen. Zo wees hij de directeur van Ferrari de deur en draaide hij automerk Lancia vorig jaar de nek om. Hij kent zijn industrie als geen ander, maar moet nu toezien hoe twee buitenstaanders (lees: Apple en Google) het de traditionele autofabrikanten behoorlijk moeilijk lijken te gaan maken.

Sterker nog: nog voordat Apple zijn auto heeft aangekondigd, wordt er al meer over gesproken dan over de gemiddelde wagen uit de stal van Fiat Chrysler. Marchionne volgt de ontwikkeling met interesse én verbijstering, zo liet hij weten tijdens een bijeenkomst met beursanalisten. “Hun aanpak is in de techindustrie behoorlijk succesvol gebleken. Ik denk dan ook dat ze ons behoorlijk pijn kunnen gaan doen.”

Marchionne is daarom nu al bereid om Apple of Google niet tegen te gaan werken, maar ze juist te helpen bij de ontwikkeling van een auto. “Of ik bereid ben het gesprek met ze aan te gaan? Jazeker, ik vind zelfs dat we absoluut met elkaar om de tafel moeten, want ik zie een alliantie met Apple of Google absoluut zitten.”