De drie drukste fietspaden van Nederland liggen in Utrecht

Voor de tweede keer heeft de Fietsersbond gemeten wat de drukste fietspaden van Nederland zijn. Via een app die ongeveer 42.600 deelnemers gebruikten is Utrecht opnieuw als stad met de drukste fietspaden uit de bus gekomen.

Smakkelaarsveld, Vredenburg en Jaarbeursplein – alledrie in Utrecht te vinden – zijn de drukste fietspaden van Nederland. Het enige verschil met vorig jaar? Toen stond in plaats van Jaarbeursplein de Voorstraat in Utrecht op de derde plaats. “De toename op het Jaarsbeursplein is mogelijk te verklaren door de vele ontwikkelingen aan de westkant van het station en het stijgende gebruik van de Jaarbeursstalling”, stelt de gemeente Utrecht in een reactie. “Dat vraagt om alternatieve, creatieve oplossingen zodat iedereen fijn door Utrecht kan blijven fietsen.”

Als je kijkt naar heel Nederland, dan zie je opvallende verschillen tussen de verschillende provincies. Zo rijden we gemiddeld 15,8 kilometer per uur op de fiets, maar in Amsterdam fietsen we het traagst, namelijk 14,4 kilometer per uur. Toch worden daar wel de meeste ritten gemaakt. In Overijssel zijn scholieren het meest actief, blijkt uit de cijfers van de organisatie. En in Zuid-Holland zijn de meeste kilometers afgelegd, namelijk 326.526.

Fiets Telweek

Tijdens de Fietstelweek wordt er via een app, die je op iOS en Android kunt installeren, op basis van locatiedata geregistreerd waar veel gefietst wordt. De routes en snelheden van de fietsritten worden er vervolgens automatisch uitgefilterd en geanonimiseerd. Aan het einde van de week wordt de dataset geanalyseerd en gevisualiseerd.

De gegevens zouden behoorlijk representatief zijn, vertelde de Fietsbond in een eerder interview met ons. Ruim vier op de vijf Nederlanders heeft een fiets, en de app werd vorig jaar 51.000 keer gedownload. Van 38.000 smartphones kwamen de gegevens toen in de database. Maar hoe meer mensen er mee doen, hoe representatiever de gegevens worden. Dit jaar deden er 42.600 mensen (waarvan er 29.000 actief meededen) mee, die samen ruim 1,7 miljoen kilometer fietsten.