Filmmaker Casey Neistat: ‘Facebook laks in aanpak gejatte video’s’

Facebook pocht eens in de zoveel tijd met zijn indrukwekkende videostatistieken, maar deze cijfers kunnen de ellende achter de schermen niet langer verhullen. Filmmaker Casey Neistat opent nu de aanval.

Neistat is een van de populairste filmmakers op YouTube en heeft daar meer dan 1,5 miljoen abonnees. Toch worden zijn video’s op z’n minst net zo vaak bekeken via Facebook. Er is echter één probleem: de Amerikaan post zijn video’s daar niet zelf. Neem ‘Aladdin in Real Life’, een video die hij onlangs produceerde met YouTube-collega Jesse Wellens. Deze video scoorde zo’n tien miljoen views op het kanaal van Wellens, maar haalde een veelvoud daarvan op Facebook.

“Ik heb een week gestoken in het uit de lucht halen van onze video op verschillende Facebook-pagina’s”, vertelde Neistat tegenover Adweek. “Ik heb mijn publiek gevraagd me te helpen met zoeken, want het is bijna onmogelijk om video’s terug te vinden op Facebook. In totaal heb ik zo’n 50 posts laten verwijderen. Daarna heb ik het opgegeven, want het waren er simpelweg teveel. Uiteindelijk kwam ik op 20 miljoen views voor de posts die zijn verwijderd.”

Facebook heeft de problemen al een tijdje geleden erkend, maar heeft nog geen systeem dat het jatten van content tegenhoudt. Neistat: “Wat dat betreft doen ze niet genoeg hun best. Ze kunnen nieuwe producten lanceren binnen een paar weken, maar het is schijnbaar te ingewikkeld om iets te bedenken ter bescherming van ons, de creators. YouTube heeft het in dat opzicht beter voor elkaar en pakt freebooters ook hard aan: na drie keer word je account gewist. Facebook doet simpelweg te weinig.”