Hoe goed zijn de films in de bioscoop? Ontdek het met de Nederlandse app Willem

Hoe scoren films in de bioscoop?

Hoewel er genoeg internationale websites en apps zijn die de nieuwste films in de bioscoop met recensies op een rij zetten, gebeurt dat in Nederland nog verdraaid weinig. Wil je weten wat het Hollandse journaille vindt van Captain America? Dan zul je vaak de websites één voor één langs moeten gaan. Het Nederlandse Willem wil in dat gat springen, door zowel Nederlandse recensies te bundelen als een overzicht te bieden van films die net in de bioscoop of bijvoorbeeld op Blu-ray zijn verschenen.

Willem is ontwikkeld door een team Pathé. “Het begon als een vrijdagmiddagproject maar is uitgegroeid tot een volledig product”, vertelt marketingmanager Judith Hordijk. Hoewel de app binnen Pathé is gemaakt, moet Willem een onafhankelijke dienst worden. Er is daarom ook geen link met bijvoorbeeld de Pathé-apps te vinden. Hordijk: “Op het moment tonen we helemaal geen bioscoopinformatie, maar als we dat zouden doen, zou bijvoorbeeld Kinepolis ook welkom zijn in een overzicht.”

Willem beantwoordt de vraag: Hoe goed zijn de films in de bioscoop?

Rotten Tomatoes

De app biedt een lijst van films in de bioscoop die populair zijn, maar ook van welke films veel thuis worden bekeken De populariteit is gebaseerd op een procentscore bij iedere film, die door een algoritme wordt berekend. Dit algoritme pakt de recensiecijfers van Nederlandse critici en combineert deze met de scores die Willem-gebruikers aan een film geven. Op deze manier ontstaat er een gemiddelde, zoals op bijvoorbeeld Metacritic en Rotten Tomatoes ook gebeurt.

Films die nog niet uit zijn zijn voorzien van een datum en je kunt ook een pushbericht ontvangen zodra de datum nadert. Releases op bijvoorbeeld Netflix worden niet genoemd, omdat films daar vaak pas op een later moment opduiken. Het gaat voornamelijk om het eerste verschijningsmoment.

Een sociaal aspect moet ervoor zorgen dat je de films die vrienden kijken kunt volgen, maar waarschijnlijk zal Willem flink moeten groeien voordat je daar echt wat aan hebt – je vrienden moeten dan immers ook de app geïnstalleerd hebben. We vermoeden dat de app sowieso pas echt relevant wordt als hij zo populair is. Wellicht gaat dat ook wel gebeuren – Pathé heeft immers genoeg manieren om goedkoop bij filmfans te adverteren.

Willem is vanaf vandaag beschikbaar voor iOS. Een Android-versie is in de maak.