NS test systeem dat reizigers waarschuwt als ze vergeten uit te checken

De NS is sinds enkele bezig met een test waarbij reizigers een waarschuwing krijgen als ze vergeten om uit te checken met hun ov-chipkaart op een treinstation. Voor deze test maakt het spoorbedrijf gebruik van bluetooth beacons, waarmee kan worden gedetecteerd of je je bij een incheckpaaltje bevindt. Mocht je er per ongeluk voorbij lopen en vergeten uit te checken dan krijg je een pushbericht dat je mogelijk bent vergeten uit te checken.

Op dit moment gaat het om een test op station Utrecht Centraal en Schiphol Airport waar zo’n 75 mensen aan mee doen. Zij hebben allemaal een speciale testapp op hun telefoon, die de beacons herkent. Als de techniek bewezen is, zou hij kunnen worden ingebouwd in de normale NS-app en kunnen worden uitgerold op alle stations waar geen poortjes staan. Immers: als er poortjes zijn die dicht zitten kun je het station niet in of uit zonder je ov-chipkaart te gebruiken. Of dit ook echt gaat gebeuren is niet bekend, het gaat voorlopig enkel om een test.

Technisch uitdagingen

Sowieso moet er nog veel gebeuren om het systeem goed te laten werken. “Met elke update proberen we de beacons beter te detecteren”, laat de NS weten aan de mensen die de dienst testen. “We kwamen er achter dat sommige beacons te zacht stonden afgesteld of dat soms de batterij leeg was. Inmiddels hebben we betere monitoring en kunnen we zien welke beacons nog worden waargenomen. In ongeveer 60 tot 80 procent van de gevallen wordt op dit moment de beacon waargenomen. Dit percentage is de afgelopen 5 weken gestegen van oorspronkelijk 40 procent.”

Een ander probleem is dat gebruikers op dit moment soms op willekeurige momenten het bericht krijgen dat ze op Schiphol zijn. “We gebruiken de beacons die Schiphol Airport al had opgehangen, maar helaas blijken deze een standaard signaal uit te zenden. Als je toevallig in de buurt bent van een beacon van dezelfde leverancier kan het voorkomen dat je een melding ontvangt.” De NS gaat daarom eigen beacons op Schiphol plaatsen. Een laatste probleem is dat gebruikers wel eens onterechte melding krijgen dat ze niet hebben uitgecheckt. Ook daar wordt aan gewerkt.

NS Beacon

Andere projecten

Het project is één van de vele interessante projecten die de NS de laatste jaren heeft gedaan om technologie in te zetten om de dienstverlening naar de reiziger te verbeteren. Eerder heeft de NS bijvoorbeeld geprobeerd om met sensoren de drukte in treincoupé’s te meten en dit te communiceren op perrons.

Vervolgens is een test gestart op een perron in ‘s-Hertogenbosch met LED-schermen boven de perrons. Hierop kunnen reizigers nog voor de trein arriveert precies zien waar de deuren en stiltecoupé’s zich bevinden en of een treinstel eerste of tweede klas is.