Fitbit ontslaat werknemers ondanks overname smartwatchfabrikanten

Fitnesstrackerfabrikant Fitbit ontslaat ruim 100 werknemers. Dat bevestigt het bedrijf bij de bekendmaking van de verwachtingen voor zijn kwartaalcijfers, nadat eerder The Information [€] er al over schreef. Een opvallende ontwikkeling aangezien het bedrijf net twee smartwatchfabrikanten heeft overgenomen.

In totaal werken er 1600 mensen bij Fitbit, wat zou betekenen dat er dus ruim 6 procent van het personeel verdwijnt, maar op welke afdeling is nog onduidelijk. Fitbit wil zo’n 200 miljoen dollar willen bezuinigen.

De omzet van Fitbit groeide 2016 wel gewoon, maar een stuk minder hard dan gehoopt. De omzet bedroeg in het vierde kwartaal tussen de 572 en 580 miljoen dollar, terwijl er zo’n 750 miljoen werd verwacht. De definitieve cijfers volgen februari

De reden voor de ontslagen en de tegenvallende omzetgroei is de moeizame markt, volgens Fitbit. Het bedrijf verwacht echter dat de groei tijdelijk zal zijn en wil het wel blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarom ook de overname van Pebble onlangs; tevens zou het bedrijf interesse hebben gehad in Jawbone.

Overname

Onlangs is Pebble, één van de eerste makers van smartwatches, overgenomen door het bedrijf met het idee om een app store te ontwikkelen. Fitbit besloot de ontwikkeling van de smartwatches van Pebble niet voort te zetten, terwijl die al een eigen app store hadden om de smartwatches van nieuwe functies te voorzien.

Fitbit wil zijn fitnesstrackers veelzijdiger maken door andere partijen apps te laten ontwikkelen voor op de fitnesshorloges. Tot nu toe werken Fitbits alleen met de software die het bedrijf zelf ontwikkelt, al kunnen de gegevens van de armbaden wel worden gedeeld met apps van derden op smartphones.