Focum, Belastingdienst en Translink genomineerd voor Expertprijs van Big Brother Awards

Belastingdienst

Datahandelaar Focum, de Belastingdienst en ov-chipkaartbedrijf Translink zijn genomineerd voor de Expertprijs van de Big Brother Awards. Dat heeft de organisator, burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, vanochtend bekendgemaakt.

De nominaties voor de Expertprijs zijn tot stand gekomen op basis van de mening van onder meer wetenschappers, columnisten en activisten. Naast de Expertprijs reikt Bits of Freedom ook een publieksprijs uit.

Datahandelaar Focum verdient zijn nominatie door het beheren van een zogenaamde ‘zwarte lijst’. Het bedrijf houdt van 10,5 miljoen Nederlanders bij of ze ooit schulden hebben gehad. Deze gegevens verkoopt Focum vervolgens aan bedrijven die kredietwaardigheid van klanten willen controleren. Ook als het bedrijf geen gegevens over je heeft, krijg je een score. Die score kan al negatief uitvallen als je volgens Focum in een slechte buurt woont.

De Belastingdienst dankt zijn nominatie aan het misbruiken van data die het over Nederlanders verzamelt. Uit recent openbaar gemaakte gegevens uit een rapport uit 2015 blijkt dat het om vijftig verschillende soorten gegevens gaat, afkomstig uit 180 bronnen.

De laatste genomineerde is Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Het bedrijf deelt op verzoek reisgegevens van studenten met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Daarmee kan DUO controleren of een student die een beurs voor uitwonenden krijgt niet stiekem thuiswonend is. Een rechter oordeelde dat dit onrechtmatig is, omdat de reisgeschiedenis privégegevens zijn.

Publieksprijs

Vorige week maakte Bits of Freedom de drie genomineerden voor de publieksprijs bekend. Dit jaar maken het voltallige kabinet, de GGZ en Sybrand Buma kans om de twijfelachtige erkenning in ontvangst te nemen.

De Big Brother Awards worden op 11 december uitgereikt.