Nieuwe auto van Ford kan verkeersborden lezen en zijn snelheid daar op aanpassen

Eén van de meest voorkomende verkeersovertredingen is het overschrijden van de toegestane snelheid. Ondanks het feit dat we niet allemaal bewust te hard rijden, is het een belangrijke oorzaak van ongelukken met een dodelijke afloop. Ford lijkt de oplossing te hebben om het harde rijden terug te dringen.

Op weg naar de eerste zelfrijdende auto’s heeft Ford Europe een nieuwe technologie ontwikkeld, waarmee de auto zelf de snelheid onder controle houdt. De nieuwe S-MAX van Ford zal worden uitgerust met de ‘Intelligent Speed Limiter‘, een technologie die bestuurders helpt om zich aan de juiste snelheid te houden.

In tegenstelling tot de vertrouwde cruise control is het nieuwe systeem in staat om zelf snelheidsborden te lezen en te interpreteren. Via een camera op het dashboard worden de snelheidsborden in de gaten gehouden, waarna de auto zichzelf aanpast aan de toegestane snelheid.

Op het moment dat een bestuurder de bebouwde kom binnen komt rijden, loopt de snelheid in de meeste gevallen terug van tachtig naar vijftig kilometer per uur. Het systeem detecteert het snelheidsbord, waarna de auto tijdelijk begrenst wordt op de toegestane vijftig kilometer per uur. Hierdoor is een bestuurder niet meer in staat om te hard te rijden, waarmee zowel hoge boetes als zware ongevallen worden voorkomen. Mag een bestuurder juist harder gaan rijden, dan detecteert de auto dat ook en wordt de begrenzing er automatisch afgehaald. Een bestuurder dient dan wel zelf te accelereren.

Stefan Kappes, veiligheidsinspecteur bij Ford Europe, zegt het volgende over de nieuwe technologie:

Bestuurders zijn zich niet altijd bewust van hun snelheid en komen er pas via een boete achter dat zij te hard gereden hebben. Het nieuwe systeem kan bestuurders helpen om zich aan de juiste snelheid te houden, waardoor hoge verkeersboetes worden voorkomen.

Aangezien er niet overal snelheidsborden langs de weg staan, is het ook mogelijk om het systeem te koppelen aan het navigatiesysteem in de auto. Het navigatiesysteem communiceert via een satelliet en weet exact wat de toegestane snelheid is.