Ford ontwikkelt een op afstand bestuurbare auto

De op afstand bestuurbare auto wordt steeds meer werkelijkheid. Waar we vroeger ‘speelden’ met onze bestuurbare autootjes is Ford nu bezig om ‘echte’ auto’s op afstand bestuurbaar te maken.

Het bedrijf, dat vorige week nog een nieuw ontwikkelingscentrum opende in Palo Alto, test momenteel een techniek waarbij auto’s over een afstand van duizenden kilometers bestuurd kunnen worden. De technologie maakt gebruik van zogenaamde ‘off-the-shelf’ onderdelen en 4G LTE verbinding.

Via drie computerschermen, een stuur en pedalen werd een op afstand bestuurbaar golfkarretje rondgereden. Het golfkarretje bevond zich ruim 3000 kilometer van de plaats waar de bestuurder was.

ford-remote-control-inline2

Het systeem is volgens Ford slechts één van de vijfentwintig ‘mobility experiments’. Ford onderzoekt diverse technologieën en ideeën die in de toekomst misschien werkelijkheid kunnen worden in de autobranche.

De techniek van een op afstand bestuurbare auto is niet zo spannend als de techniek om een zelfrijdende auto te bouwen. Het zorgt ook niet direct voor een veiligere verkeerssituatie, maar het zou een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn.

Zo is er geen dure of nieuwe technologie voor nodig om auto’s op afstand te besturen. Het stuur en de gaspedalen die Ford heeft gebruikt zijn de welbekende producten van Logitech voor gamers en kosten nog geen 300 dollar.

ford-remote-control-inline

Daarnaast worden bestaande sensoren gebruikt die eenvoudig in elektrische voertuigen te plaatsen zijn. Er zijn dus geen nieuwe mechanismen nodig om het gaspedaal of de wielen aan te sturen.

Het gebruik van het 4G LTE netwerk stemt Mike Tinskey, directeur Electrofication, zeer tevreden:

Ik wil niet zeggen dat het netwerk klaar is voor grootverbruik, maar het netwerk moedigt ons aan om gebruik te maken van een bestaande infrastructuur.

Ford heeft zelf al een aantal toepassingen voor de technologie bedacht. Zo zouden autoverhuurbedrijven het volgens Ford kunnen gebruiken om de huurauto’s naar de juiste standplaats te brengen.

Het concept staat nog in de kinderschoenen, maar gezien de ontwikkelingen in de automotive-branche zou het wel eens sneller kunnen gaan dan gedacht.