Formula E introduceert ROBORACE: raceklasse zonder coureurs

Autosportfans opgelet: het zou zomaar kunnen dat coureurs binnen een paar jaar compleet overbodig zijn. In 2016 start er namelijk een kampioenschap voor zelfrijdende auto’s: de ROBORACE.

In deze klasse racen volledig elektrische, autonome auto’s een uur lang tegen elkaar. In totaal gaan tien teams de strijd met elkaar aan, waarbij elk team twee auto’s in mag zetten. De ROBORACE zal verreden worden in het voorprogramma van elke ePrix, de wedstrijden van het Formula E-kampioenschap. Teams uit deze klasse mogen zich inschrijven voor de ROBORACE, maar dat is niet verplicht.

Het doel is helder, want de organisatie hoopt grote autofabrikanten aan zich te kunnen binden. Zij kunnen het circuit op deze manier gebruiken om bestuurderloze auto’s te testen en te ontwikkelen. “We geloven er heilig in dat in de toekomst alle auto’s elektrisch rijden en ondersteund worden door kunstmatige intelligentie, dat is immers beter voor het milieu en de veiligheid op de weg. De ROBORACE laat zien wat we op dit gebied al hebben bereikt”, aldus investeerder Denis Sverdlov.

Formula E-baas Alejandro Agag is op zijn beurt erg enthousiast over het project. “We hebben er ontzettend veel zin in om samen te gaan werken met Kinetik (het bedrijf van Sverdlov), want we verwachten een van de belangrijkste evenementen in de geschiedenis van de autosport neer te gaan zetten. We hopen daarom de meest innovatieve bedrijven uit de wetenschap en technologie samen te brengen.”

Audi testte vorig jaar al eens een zelfrijdende auto op het circuit. Om een idee te geven van wat je van de ROBORACE kunt verwachten: dit is hoe een auto zonder coureur eruit ziet.