Wetenschappers kunnen geslacht aflezen uit vingerafdruk

De politie van de toekomst gaat het een stuk makkelijker krijgen, dankzij een doorbraak van onderzoekers van de universiteit van Albany. Zij zijn er namelijk in geslaagd om het geslacht van een persoon af te lezen uit een vingerafdruk. Handig, want zo heeft een agent meteen de helft van zijn verdachten geëlimineerd.

De onderzoekers konden het geslacht aflezen uit de chemische compositie van een vingerafdruk. Daarbij werd gekeken naar bepaalde zuurconcentraties: vrouwen geven twee keer zoveel aminozuren af. Bij mannen zou de dit zuur ook op een net wat andere manier in de vingerafdruk worden verspreid.

Hierdoor was het bij vingerafdrukken op deurknoppen, computerschermen en andere oppervlakken mogelijk om het geslacht af te lezen. De onderzoekers wisten bij 99 procent van de gevallen het geslacht correct af te lezen.

De geslachtsherkenning lijkt ook niet héél complex te zijn: de vingerafdruk moet alleen met een aantal chemische substanties worden behandeld, zodat de zuren worden vrijgegeven. Vervolgens is het makkelijk om te zien hoeveel zuur er in een vingerafdruk ziet, waar het geslacht uit afgeleid kan worden.