Formule E presenteert nieuwe ‘Batman-style’ auto aan het eind van de maand

Aan het eind van de maand zal de leiding van de Formule E voor het eerst de nieuwe auto voor volgend seizoen aan het publiek presenteren. De ‘Batman-style’ auto zorgt voor een revolutie in de autosport, aldus Formule E-CEO Alejandro Agag.

Volgens de CEO is het nieuwe ontwerp een breuk met het huidige ontwerp, sterk gebaseerd op de open eenzitters uit de Formule 1. Daarnaast zou het technische team achter de sport een doorbraak hebben gehad in batterij-ontwerp, waardoor mid-race van auto wisselen niet langer nodig is.

Uit de eerste (verborgen) tests zou blijken dat de auto met zijn nieuwe futuristische ontwerp niet alleen in het oog springt, maar er ook weer sneller uit springt. De auto zou aanzienlijk sneller zijn de huidige vierwieler.

Agag doet zijn uitspraken in een column op Motorsport.com.

Concept car

De nieuwe auto zou volgens de geruchten voor een groot deel gebaseerd zijn op de futuristische concepten die de designers van Spark Racing Technology bijna een jaar geleden voor het eerst presenteerde.

Een groot verschil tussen de Formule 1 en zijn elektrische variant, is dat Formule E-teams allemaal moeten rijden in hetzelfde chassis, ontworper door Spark. De teams mogen dan zelf sleutelen aan de aandrijflijn, maar mogen niet aan de batterij komen.

Kampioen Lucas di Grassi liet afgelopen zomer al doorschemeren dat de auto er drastisch anders uit zou zien: “Het ziet er supercool uit en is qua aerodynamica helemaal in orde”.

Of de auto ook een gesloten monocoque krijgt zoals in het concept, is nog even de vraag. FIA-president Jean Todt heeft al laten weten dat de auto ‘een goede verrassing op het gebied van innovatie en veiligheid’ zou bevatten.

Di Grassi maakt zich daar vooralsnog geen zorgen over: “Het afsluiten van de monocoque en het beter beschermen van de coureur maakt het niet ineens geen open-wiel racen meer. Sterker nog, het zou de auto zomaar een stuk effectiever en dus sneller kunnen maken.”

Uitgelichte afbeelding: Ed Aldridge / Shutterstock.com
Foto’s concept car: Spark Racing Technology