Frankrijk verbiedt bedrijven om werknemers te mailen na zes uur

De Fransen hebben al geluk met een relatief korte werkweek van 35 uur én vaak meer dan vijf weken aan betaalde vakantie. Toch zijn de Fransen nog niet tevreden; ze klagen over de hoeveelheid werk-gerelateerde e-mail die ze na werk ontvangen. Gelukkig hebben meer dan een miljoen Fransen daar binnenkort ook geen last meer van.

De technologie-industrie en verschillende vakbonden hebben namelijk een wettelijke regeling afgesloten die bedrijven verbiedt om na werkuren nog elektronisch contact op te nemen met hun werknemers. De regeling werd enthousiast ontvangen door de vakbonden maar anderen waren minder gelukkig. Frankrijk heeft een grote digitale sector met een grote online aanwezigheid op Google, Facebook en andere media. Veel critici stellen dat Frankrijk al veel te veel bureaucratie heeft.

Toch is deze werknemer-vriendelijke regeling natuurlijk erg populair bij het publiek. Bovendien is het zeker zo dat we sinds de opkomst van smartphones en andere wearables overal en altijd bereikbaar zijn en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Als je er dan toch voor kiest om je e-mail thuis niet te lezen dan wordt je daar op afgerekend omdat je niet snel genoeg reageert. Deze miljoen Fransen hebben dan in elk geval de overheid achter zich staan.