Franse politie wil Tor-netwerk verbieden en blokkeren

De Franse politie wil dat de overheid een wetswijziging doorvoert waarin het Tor-netwerk en open wifi-netwerken worden verboden. Volgens de Franse krant Le Monde staat dit in documenten van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De politie wil het Tor-netwerk blokkeren en het gebruik van open wifi-netwerken verbieden naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs. In het document worden twee wetten voorgesteld: een rond een mogelijke noodtoestand en de andere wet heeft betrekking tot het bestrijden van terrorisme.

In het eerste voorstel wil de overheid als er een noodtoestand is afgekondigd gratis en open wifi-verbindingen verbieden. Volgens het document is dit noodzakelijk omdat het behoorlijk lastig is om individuen te volgen die gebruik maken van gratis en open wifi-verbindingen.

Daarnaast zou de politie graag zien dat het gebruik van het Tor-netwerk verboden. Dit is een speciaal communicatienetwerk dat het mogelijk maakt om anoniem over het web te surfen. Door de informatie die naar websites wordt verstuurd of wordt opgehaald te versleutelen blijft de identiteit van de gebruiker onbekend.

Volgens Le Monde zijn, om het gebruik van het Tor-netwerk te verbieden, technologische maatregelen nodig om het Tor-netwerk te blokkeren. Hoe de overheid dit wil doen is nog niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk moeten internetproviders hier -als het zover komt- een rol in gaan spelen. Daarnaast kan de Franse regering hulp vragen van China die al langer probeert om het Tor-netwerk aan banden te leggen.

Naast de vraag of het überhaupt mogelijk is om het Tor-netwerk te blokkeren is het de vraag hoe het verbieden van de het Tor-netwerk in strijd is met de privacy en vrijheid van meningsuiting, gezien het feit dat bijvoorbeeld journalisten het netwerk gebruiken om hun privacy te waarborgen.

In een eerdere versie van dat bericht schreven we dat de plannen afkomstig zijn van de Franse overheid, maar dit blijkt achteraf onjuist. Het is de politie die het adviseert aan de regering en het is nog onbekend of de regering de voorstellen ook overneemt.