Wetenschappers 3D-printen levende bloedvaten

Wetenschappers was het een tijd geleden al gelukt om menselijk aderen te printen. Om de aderen ook echt te laten ‘leven’ zoals ze dat in het menselijk lichaam doen was tot nu toe nog niet mogelijk. Volgens Engadget is het onderzoekers van het Lawrence Livermore nu gelukt om aderen te printen die zich gedragen zoals ‘echte aderen’ dat ook doen.

De onderzoekers maakten dit mogelijk door een initiële structuur te printen uit cellen en ander organisch materiaal. Daarna werden er bio-inkt en andere lichaamseigen-materialen toegevoegd waardoor, na genoeg tijd, alles met elkaar verbond.

De nieuwe 3D-geprinte aderen leveren bijvoorbeeld voedingsstoffen zoals echte aderen in een menselijk lichaam ook doen. Het enige probleem is dat de 3D-geprinte aderen qua structuur nog niet veel gelijkenis tonen met aderen uit het menselijk lichaam. De aderen zien er volgens Engadget nu nog uit als een “kom met spaghetti”. De onderzoekers hopen de aderen zo te organiseren dat ze vergelijkbaar zijn met de menselijke aderen en daarmee bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld transplantaties in het menselijk lichaam.