Franse toezichthouder CNIL verbiedt datadeling tussen WhatsApp en Facebook

Van de Franse toezichthouder CNIL mogen WhatsApp en moederbedrijf Facebook geen data met elkaar delen. Facebook heeft een maand om de datadeling te staken. Als dit niet gebeurt, worden er sancties overwogen, aldus de waakhond in een verklaring.

Door data van WhatsApp te delen heeft Facebook volgens CNIL de Franse privacyregels geschonden. Gebruikers werden namelijk niet gevraagd om toestemming voor het delen van de data te geven. Het was alleen mogelijk om dit te weigeren door de twee apps te verwijderen.

Bovendien zou Facebook niet bereid zijn geweest om een deel van hun data te delen met de waakhond voor onderzoek. Dit, omdat het bedrijf “alleen onder wetgeving in de Verenigde Staten valt”.

Een woordvoerder van WhatsApp zegt dat de dienst blijft samenwerken met de CNIL “om ervoor te zorgen dat gebruikers begrijpen welke informatie we verzamelen en hoe deze wordt gebruikt”. “We zijn vastbesloten om de verschillende – en soms tegenstrijdige – zorgen op te lossen die we van verschillende Europese gegevensbeschermingsautoriteiten met een gemeenschappelijke EU-aanpak hebben vernomen, voordat de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in mei 2018 van kracht wordt.”

Europa

Binnen Europa wordt er al langer onderzoek gedaan naar het delen van data tussen Facebook en WhatsApp. Dit wordt door de Artikel 29-werkgroep gedaan, die bestaat uit privacytoezichthouders uit EU-landen. Het uitwisselen van data tussen de twee apps werd in 2016 tijdelijk stopgezet, om de uitslag van de werkgroep af te wachten.

In oktober zei de werkgroep echter nog steeds ontevreden te zijn met hoe de informatie tussen de netwerken wordt uitgewisseld. Daarom werd verzocht de data-uitwisseling nu nog niet voort te zetten.