Franse uitvinder van Flyboard steekt Kanaal succesvol over

Franky Zapata, Vliegende Fransman, Kanaal, Flyboard

De Franse uitvinder Franky Zapata heeft geschiedenis geschreven. Hij ontwikkelde niet alleen zijn eigen Flyboard, maar wist er ook het Kanaal mee over te steken. Dat meldt BBC.

Zapata maakte een Flyboard die aangestuurd wordt door jets, waarmee hij in de lucht kan vliegen. De 40-jarige vertrok daarmee afgelopen zondag om 7 uur ’s ochtends vanaf het Franse plaatsje Sangatte, vlakbij Calais, om naar Engeland te vliegen.

22 minuten later landde Zapata 35 kilometer verderop in St. Margaret’s Bay in Dover. Daarbij haalde hij topsnelheden van maar liefst 170 kilometer per uur.

Mislukte poging

De oversteek is niet in één keer te maken. Voormalig jet-ski-kampioen Zapata moet halverwege wel stoppen op een boot om zijn brandstof aan te vullen, voordat hij weer verder kan. Bij een eerdere poging, op 25 juli, ging het daarbij fout. Hij viel namelijk in het water, voor hij de boot bereikte.

Nu is de oversteek dus wel gelukt. Er zijn dan ook kleine aanpassingen gedaan aan de poging. Zo werd er een grotere boot gebruikt en werd Zapata begeleid door drie helikopters.

“We maakten drie jaar geleden een machine en nu zijn we het Kanaal overgestoken. Het is bizar”, aldus de uitvinder na zijn overwinning. “Of dit historisch is of niet, beslis ik niet. De tijd zal het leren.”

Foto: Shutterstock.com