Facebook wil zijn naam aan Instagram en WhatsApp toevoegen

Facebook, WhatsApp, Instagram

Facebook wil duidelijker gaan maken dat Instagram en WhatsApp onderdeel zijn van zijn bedrijf. Dit doet het door zijn eigen naam aan die van de apps toe te voegen, schrijft The Verge. Dat terwijl de Amerikaanse FTC een onderzoek zou doen naar de overname van Instagram en WhatsApp.

De bedoeling is dat Instagram binnenkort “Instagram from Facebook” gaat heten, en WhatsApp “WhatsApp from Facebook”. Die plannen zijn inmiddels door het moederbedrijf bevestigd.

De nieuwe namen verschijnen in de App Store en de Play Store. Op het thuisscherm van je telefoon blijven de namen van de apps vooralsnog wel hetzelfde. De kans is echter groot dat je de volledige nieuwe namen wel ziet als je de apps opstart.

Meer duidelijkheid

“We willen duidelijker zijn over de producten en diensten die onderdeel zijn van Facebook”, aldus een woordvoerder tegenover The Information. The Information wist het nieuws al te melden voor Facebook het zelf had bevestigd.

De beslissing komt overigens niet helemaal uit de lucht vallen. CEO Mark Zuckerberg zei eerder namelijk al dat het bedrijf Messenger, WhatsApp en Instagram wilde samenvoegen tot een enkel platform. Dat gebeurt echter niet voor 2020.

Onderzoek FTC

Ondertussen meldt The Wall Street Journal dat de Amerikaanse waakhond FTC de drie platformen juist onder een vergrootglas heeft liggen. Bronnen van de krant melden namelijk dat de FTC onderzoekt of de overnames van Instagram en WhatsApp onderdeel waren van campagnes om concurrentie de kop in te drukken.

Specifiek willen de onderzoekers weten of het bedrijf en zijn CEO tech-startups hebben opgekocht om te voorkomen dat ze concurreren met Facebook en zijn macht. De FTC zou al contact hebben gezocht met de oprichters van dergelijke bedrijven.

Facebook kondigde tijdens de bekendmaking van zijn vorige kwartaalcijfers zelf al aan dat de FTC een mededingingsonderzoek is gestart. Het gaf echter geen details over dat onderzoek. Het bedrijf weigert nu te reageren tegenover The Wall Street Journal.

Foto: Shutterstock.com