Fraudehelpdesk: Criminelen hacken je e-mail om je salaris te stelen

datalek, Cybercrime, hack, cyberaanval, dark web

Criminelen proberen tegenwoordig je e-mailadres te hacken, om je eerstvolgende salaris op hun eigen rekening te laten storten. Daar waarschuwt de Fraudehelpdesk voor, meldt NU.nl. Volgens een woordvoerder heeft het meldpunt ongeveer acht klachten ontvangen over de fraude. Het kan zijn dat er iets meer meldingen zijn, maar de incidenten worden niet apart geregistreerd.

De hackers breken in op een e-mailaccount en gebruiken die vervolgens gebruikt worden om de salarisadministratie te mailen dat er een nieuw rekeningnummer is. Dat rekeningnummer is van de hacker. De slachtoffers ontdekte de fraude toen ze in de eerstvolgende maand geen salaris op hun rekening kregen.

Het verzoek om het rekeningnummer te wijzigen werd voor zo ver bekend niet via het e-mailaccount van het bedrijf, maar een gehackt persoonlijk e-mailadres verstuurd. De woordvoerder stelt dat ze ervan uit gaan dat ongeveer 10 procent van de mensen bereid is om een melding te maken. Dat betekent dat 80 mensen in de afgelopen maand het slachtoffer zijn geworden van de fraude.

Wachtwoord wijzigen

Het meldpunt roept mensen die vermoeden dat hun e-mail gehackt is, hun wachtwoord te veranderen. Ook adviseren ze om je wachtwoorden voor online diensten in een wachtwoordmanager op te slaan.