Game of Thrones het vaakst illegaal bekeken door Nederlanders

Game of Thrones is opnieuw een hit, en ik had eigenlijk ook niet anders verwacht. Helaas is het sinds dit jaar niet meer mogelijk om de avonturen van Daenerys, de Starks en de Lannisters via HBO te kijken. Alleen via Ziggo kun je nog legaal je soelaas vinden. Maar dat doen Nederlanders niet, meldt Torentfreak op basis van onderzoek van piraterijmonitor MUSO. Sterker nog: relatief gezien hebben wij de eerste aflevering van het nieuwe seizoen het vaakst illegaal gezien.

Binnen drie dagen werd die eerste aflevering maar liefst 1,8 miljoen keer gedownload en via illegale streams bekeken. Gaan we ervan uit dat iedereen de aflevering maar een keer illegaal heeft bekeken, dan is dat door 11 procent van alle Nederlanders gedaan.

Dat is heel, heel erg veel. In de Verenigde Staten ging het bijvoorbeeld om nog geen 5 procent. Het Verenigd Koninkrijk komt dichterbij: die zitten op iets minder dan 10 procent. In absolute cijfers staat Nederland natuurlijk wel wat lager op de lijst, namelijk op plaats 13. Amerika staat bovenaan die lijst met ruim 15 miljoen downloads en streams, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 6 miljoen en Duitsland met 4,9 miljoen.

V.S. bovenaan

In totaal werd de aflevering zeker 90 miljoen keer illegaal bekeken. Daarmee zijn er meer illegale dan legale kijkers: via de legale kanalen werden de beelden ruim 16 miljoen keer bekeken. Overigens streamen we vooral. Slechts 8 miljoen van de views waren downloads via torrents.

Overigens is het best lastig om deze cijfers te verzamelen. De illegale streamingdiensten geven namelijk niet vrij hoeveel verkeer ze hebben. Het kan dus zijn dat de cijfers niet helemaal kloppen. Cijfers over de tweede aflevering, die afgelopen zondag in Amerika en maandagavond in Nederland verscheen, zijn er niet. Maar het is wel duidelijk: Game of Thrones blijft populair, en illegaal series en films kijken ook.