Gebruik sport-apps op diensttelefoons Defensie tijdelijk onmogelijk gemaakt

Defensie-medewerkers kunnen tijdelijk geen sport- en fitness-apps op diensttelefoons gebruiken. Dat heeft minister Ank Bijleveld van Defensie bekendgemaakt, meldt NU.nl. Reden achter de tijdelijke blokkade is dat het mogelijk was om via de app van het Finse bedrijf Polar persoonlijke gegevens te achterhalen.

Uit onderzoek van De Correspondent en onderzoekscollectief Bellingcat bleek dat de persoonlijke gegevens van Polar-gebruikers tot vrijdag voor iedereen in te zien waren. Het ging onder meer om namen, trainingslocaties en woonplaatsen van militairen en geheim agenten. 6.460 mensen van 69 nationaliteiten zouden op of rond 208 gevoelige locaties geïdentificeerd zijn.

Het probleem speelt bovendien ook bij andere apps, waaronder Runkeeper, Endomondo en Strava. Het onderzoek stelt dat het in die gevallen moeilijker is om privégegevens te achterhalen, maar dat het nog altijd wel mogelijk is.

Gebruik onmogelijk

Bijleveld besloot daarom het gebruik van dergelijke apps op diensttelefoons tijdelijk onmogelijk te maken. Volgens de minister is het personeel door het ministerie “herhaaldelijk gewezen op de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps op het werk en thuis”.

Bijleveld stelt verder dat nieuwe technieken en apparatuur continu beoordeeld moeten worden op risico’s.