Gegevens van 174.000 Nederlanders gelekt bij verzwegen Uber-hack in 2016

Hackers hebben de gegevens van ongeveer 174.000 Nederlandse passagiers en chauffeurs van Uber buitgemaakt bij de aanval die het bedrijf aan het eind van 2016 verzweeg. Dat meldt de taxidienst. In totaal is de data van 57 miljoen gebruikers uitgelekt bij de hack. Het overgrote deel daarvan is van passagiers.

Het bedrijf stelt dat het aantal getroffen Nederlanders een schatting is. Het is namelijk nog niet duidelijk uit welk land gebruikers van de dienst komen.

Er werden onder meer namen, e-mailadressen en mobiele telefoonnummers van passagiers als chauffeurs gestolen. De ritlocatiegeschiedenis, creditcardnummers, bankrekeningnummers en geboortedata zijn volgens Uber zelf niet uitgelekt. Ook zijn er geen aanwijzingen dat er fraude is gepleegd met de gestolen data. Gebruikers hoeven dan ook geen actie te ondernemen.

Verzwegen hack

Eind november kwam naar buiten dat Uber in 2016 het slachtoffer was van een grote hack. De taxidienst heeft de aanval toen bewust verzwegen. Voormalig directeur Travis Kalanick was wel op de hoogte van de aanval. Het bedrijf betaalde de hackers 100.000 dollar om de gegevens te verwijderen en de hack te verzwijgen.