Programmeur bouwt site die zichzelf vernietigd wanneer hij door Google wordt gevonden

Slechts 346 bezoekers trok Unindexed voordat de website zichzelf vernietigde. Matthew Rothenberg, voormalig manager bij Flickr, bouwde een zelfvernietigende, obscure website om te zien hoe lang het zou duren voordat Google de site zou hebben geïndexeerd. Direct na de indexatie haalde de website zichzelf offline, zo meldt Engadget.

Het idee achter de website was simpel: laat bezoekers reageren en de website delen met vrienden zonder dat Google de website kan ontdekken. Weet Google de website te indexeren, dan is het einde verhaal.

Gebruikers kregen de mogelijkheid van Rothenberg om de website te delen met vrienden, maar daarmee zouden bezoekers de kans vergroten dat Google lucht kreeg van de website. Hoe populairder de website, hoe sneller Google de site zou indexeren. Hierdoor werd het voor de bezoekers een spel om de site zo ‘geheimzinnig’ mogelijk te delen.

Rothenberg koos ervoor om geen ’trucjes’ uit te voeren met de website waarmee het zichzelf kon verstoppen voor Google. De website werd volgens de normale procedure online gezet en vervolgens moest de website zichzelf verspreiden via bezoekers. Na 22 dagen wist Google de website te indexeren en stokte de teller op 346 pageviews en droegen 31 personen bij aan Unindexed.

Volgens Rothenberg was het niet alleen de bedoeling om te zien hoe snel Google een website zou indexeren, maar probeerde hij ook een ‘gevoel van onbehagen’ op te roepen bij de bezoekers. Zo wisten de bezoekers dat het delen van de website grote gevolgen kon hebben.

Om andere gebruikers een dergelijke website te laten maken heeft hij de broncode van Unindexed online gezet.