BennieBlind: Ook jij hebt ’tijdelijke blindheid’ door smartphonegebruik in het verkeer

We weten inmiddels allemaal dat je geen smartphone moet gebruiken in de auto of op de fiets. Je raakt immers afgeleid en een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar ook als voetganger kan afgeleid raken door je smartphone voor problemen zorgen. Ben en KNGF Geleidehonden gaan samen mensen bewust maken van de gevaren via BennieBlind.

Als je afgeleid raakt door je smartphone in het verkeer, dan heb je last van “inattentional blindness”: een onbewuste, tijdelijke blindheid voor je omgeving. En dat is gevaarlijk, want je ziet niet wat er om je heen gebeurt als je over straat loopt. Daarmee breng je dus jezelf, maar ook anderen in gevaar.

Ben en KNGF Geleidehonden willen je daar dus bewust van maken. Dat doen ze onder meer met een campagnevideo van Ben. Daarin staat “afgeleidehond” Bennie centraal. Bennie is een speciale geleidehond voor zijn afgeleide baasje. Hij zorgt ervoor dat het meisje dat naast hem loopt niet overal tegenaan loopt terwijl ze naar haar telefoon staart.

Maar ook op de basisschool wordt BennieBlind ingezet. De twee partijen hebben namelijk een lespakket voor groep 7/8 samengesteld. Het idee? Jong geleerd is oud gedaan. “Je smartphone is niet het belangrijkste in je leven, al helemaal niet in het verkeer”, zegt Kaspar van den Berg van Ben. “Dat willen we vooral jongeren met hun eerste smartphone en hun ouders meegeven. Daarom besteden we in het BennieBlind-lespakket aandacht aan ‘onbedoelde blindheid’ met informatie, discussiepunten en een klassenspel.”

Waarom KNGF Geleidehonden?

Nu kun je je natuurlijk afvragen waarom KNGF Geleidehonden aan deze actie mee doet. Het antwoord is simpel: ook mensen met een visuele beperking kunnen veel last hebben van smartphones in het verkeer. Monique Velten van KNGF Geleidehonden: “Blinde en zeer slechtziende mensen kunnen niet anticiperen op iemand die is afgeleid door zijn smartphone. Ook de speciaal getrainde geleidehonden kunnen moeilijk rekening houden met deze onvoorspelbare obstakels.”