‘Google gaat prijsvergelijker Google Shopping op eigen benen zetten’

Google

Google Shopping gaat mogelijk op eigen benen staan. Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Google hoopt op deze manier tegemoet te kunnen komen aan de eis van de Europese Commissie om het benadelen van rivalen bij het zoeken naar diensten en producten te stoppen.

Dat benadelen van rivalen zorgde in juni namelijk voor een recordboete van 2,42 miljard euro. De Europese Commissie vond namelijk dat de zoekmachine misbruikt werd. De internetgigant is inmiddels al in beroep gegaan.

De bedoeling is dat Google Shopping voortaan een onderdeel wordt van Google, maar apart opereert. Daarnaast zou het zijn eigen omzet gebruiken om te bieden op advertenties.

Machtsmisbruik

Het probleem is dat Google soms ook resultaten van Google Shopping in de zoekmachine toont. Dit gebeurt als je naar een product in een webwinkel zoekt. Volgens de Commissie staan andere prijsvergelijkers echter minder prominent in de zoekresultaten, waardoor Google zijn sterke marktpositie zou misbruiken.

Google moet uiterlijk morgen zijn werkwijze aanpassen. Doet het bedrijf dat niet, dan kan het per dag een extra boete van 5 procent van de dagomzet krijgen.