General Motors: ‘Ontwikkeling zelfrijdende auto in sneltreinvaart dankzij Silicon Valley’

Inmiddels lijkt zo’n beetje iedere autofabrikant te werken aan een zelfrijdend voertuig. Van het ene op het andere moment stortte alle grote partijen zich op de nieuwe technologie – en dat is aan onze vrienden in Silicon Valley te danken. Dat stelt in elk geval General Motors-topman Richard Holman volgens The Wall Street Journal. De zelfrij-experimenten van Alphabet en Tesla hebben ervoor gezorgd dat de zelfrijdende voertuigen veel eerder komen dan hij eerst had gedacht.

Had je hem drie jaar geleden gevraagd wanneer de zelfrijdende auto’s op de markt komen? Dan had hij zijn geld ingezet op 2035. Door alle innovaties in de techindustrie, heeft hij zijn verwachtingen echter 15 jaar opgeschoven. Holman verwacht de eerste zelfrijdende auto voor consumenten al in 2020, of misschien zelfs al eerder.

Volgens Holman werkt General Motors al jaren aan een zelfrijdende auto, net als een aantal concurrenten op de automarkt. De ontwikkeling is echter veel sneller gegaan nadat Google met zijn eigen alternatief begon.

Het ging allemaal wat langzamer voordat Silicon Valley zich mengde, omdat de autobedrijven volgens Holman wat ‘voorzichtiger’ zijn. De kans op falen is een stuk groter als één fabrikant een zelfrijdend voertuig bouwt dat achteraf niet blijkt te werken. Techbedrijven kunnen echter meer risico’s nemen bij hun tests, omdat ze minder afhankelijk zijn van hun autotakken.