DARPA werkt aan ‘akoestische GPS’ voor onderzeeboten

Handig hoor, van die GPS-satellieten. Maar als je kilometers onderwater zit heb je er natuurlijk weinig aan. Het Amerikaanse onderzoeksbedrijf DARPA werkt daarom aan een alternatief genaamd POSYDON (Position System for Deep Ocean Navigation). Dit GPS-systeem gebruikt geluidsbronnen om zijn locatie te bepalen, waardoor een onderzeeboot zijn weg door de oceaan kan banen.

POSYDON bestaat uit een grote groep GPS-apparaten die in het water drijven, die allemaal naar elkaars positie zoeken. Het zijn hierdoor in feite kleine onderwatersatellieten. Omdat radiosignalen lastig door het water verstuurd kunnen worden, zijn ze afhankelijk van akoestische sensoren om te communiceren. Het systeem moet de oceaan op termijn makkelijker te navigeren maken.

Het zal nog even duren tot onderzeeërs het systeem mogen gebruiken: de tests in de oceaan zouden pas in 20118 van start gaan. Het systeem zal dan exclusief worden gebruikt door het legen en de Amerikaanse overheid, maar de verwachting is dat het systeem later ook door gewone burgers mag worden ingezet. Dat gebeurde immers ook bij traditionele GPS, jaren nadat de satellieten de lucht in waren gegaan.