Zelf een zelfrijdende auto bouwen? De benodigde code kun je nu gratis downloaden

Altijd al zelf een autonome auto willen maken? Dankzij George Hotz, oprichter van Comma.ai die zelf een zelfrijdende auto bouwde in zijn garage, kan dit nu. De bekende kraker van iPhones en PlayStations heeft zijn software en de plannen voor benodigde hardware namelijk op Github gezet. Helemaal gratis.

In maart zei Hotz nog dat zijn software beter was dan die van Tesla. Maar het mooiste was dat hij de zelfrijdende auto maakte met materialen die bij elkaar opgeteld minder dan 1000 dollar kosten. In oktober was het echter uit met de pret. De speciale kit, genaamd Comma One, werd niet meer verkocht, omdat hij een brief ontving van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), de Amerikaanse wegenautoriteit. De NHTSA maakte zich zorgen over de veiligheid van het pakket.

Maar nu blijkt dus dat het project niet geheel voorbij is. Iedereen kan de code namelijk gratis downloaden via Github, en zelf aan de slag met de zelfrijdende auto. Volgens Hotz biedt de combinatie van de software en de hardware “vrijwel alle functies die de Autopilot 7 ook biedt”. Autopilot 7 is een van de recentere versies van Tesla’s zelfrijdende software.

Meer dan Github

Wil je aan de slag met het pakket, dan heb je wel meer nodig dan de code van Github, schrijft The Verge. Het project werkt namelijk alleen met Honda en Acura en je hebt ook een speciaal besturingssysteem (genaamd NeOS) nodig. NeOS draait alleen op de OnePlus 3, omdat deze telefoon als enige open genoeg is en de specificaties en camera’s heeft om de software van Comma.ai kan draaien. “We verkopen geen product, maar verschepen alpha-software die bedoeld is voor onderzoeksdoeleinden. We geven dus geen garanties”, stelt Hotz.

Door de code open aan te bieden via Github, wil Hotz de NHTSA omzeilen. “De NHTSA reguleert alleen fysieke producten die verkocht worden, geen opensource-software.” Daarnaast zei hij dat “als de Amerikaanse overheid dit project niets vindt, ik er zeker van ben dat er genoeg andere landen zijn die het wel wat vinden”.