In augustus vorig jaar besloot de kantonrechter dat je je telefoon niet mag aanraken als deze in een telefoonhouder op je dashboard zit. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft die uitspraak nu weer ongedaan gemaakt, aldus AD.
Het gerechtshof stelt dat je de telefoon niet mag “vasthouden” volgens de wet tijdens. Maar als de smartphone in een houdertje zit, kun je niet vaststellen dat de automobilist het toestel echt vasthield. Dus kun je niet worden beboet voor het bedienen van je smartphone tijdens het rijden als deze in een houdertje zit.
De zaak werd aangespannen door een automobilist die een boete van 239 euro kreeg, nadat hij zijn telefoon bediende terwijl deze in een houdertje zat. Ook hij stelde dat er in de wet staat dat “vasthouden” niet mag. Bovendien adviseren agenten vaak oortjes of een telefoonstandaard te gebruiken.
Hoger beroep
Maar volgens de kantonrechter was de boete terecht, omdat het bedienen van je telefoon voor te veel afleiding zorgt. Het Openbaar Ministerie ging vervolgens in hoger beroep bij het gerechtshof om “voor eens en altijd” helderheid te krijgen over het aanraken van je telefoon. En ook de automobilist ging in hoger beroep. Hij heeft nu dus gewonnen.
Het Openbaar Ministerie zegt dat de uitspraak geen tegenvaller is, omdat ze duidelijkheid wilden. En die duidelijkheid is er nu. Dat betekent niet dat je nooit meer beboet kan worden voor het gebruik van je telefoon in een houder. Ben je zo erg afgeleid dat je over de weg slingert en anderen en jezelf in gevaar brengt, dan kun je worden gepakt. Dat is namelijk weer verboden volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet.