GM Cruise en Honda gaan samen een autonome auto maken

General Motors heeft een partnerschap met Honda gesloten om samen een autonoom voertuig te maken, meldt Quartz. General Motors doet dit via zijn dochterbedrijf Cruise Automation. Honda investeert 750 miljoen dollar in Cruise als onderdeel van het partnerschap. Daarnaast stopt de fabrikant 2 miljard dollar in de ontwikkeling van het voertuig.

Het toekomstige voertuig wordt door CEO Kyle Vogt omschreven als “een innovatief, ruimte-efficiënt autonoom voertuig dat een bijzondere ervaring biedt en files in drukke straten minimaliseert”. GM zegt in 2019 vloten met zelfrijdende auto’s op de straat te willen brengen. Details heeft het bedrijf echter nog niet bekendgemaakt.

Het zal echter nog wel even duren voor de eerste voertuigen echt op de weg komen. “De productie van een nieuw voertuig kost vaak vier jaar en ongeveer een miljard dollar”, aldus Vogt. “Daarbij gaan we ervan uit dat je al een fabriek hebt voor de productie en een ervaren team om aan de slag te gaan.”

“De meeste bedrijven hebben dat niet, waardoor het veel langer duurt. Daarom hebben we een paar jaar geleden de beslissing gemaakt om een aantal jaar van onze tijdlijn af te halen en de eerste groep autonome auto’s te maken door te beginnen met het bestaande platform van GM voor elektrische voertuigen.”

Samenwerkingen

GM en Honda zijn niet de enige bedrijven die samenwerken aan een autonome auto’s. Uber, Waymo en Tesla maken allemaal technologieën voor autonome auto’s, en ook Ford en Volvo zijn daarmee bezig. Diverse bedrijven werken samen, in de hoop als eerste zo’n auto op de markt te kunnen brengen.