“Alexa, open CBeebies”: BBC start met eerste voice-toepassingen voor kinderen

Dat de ontwikkelingen op het gebied van voice-diensten en audio-on-demand vaak nog in de kinderschoenen staan, ervaar ik regelmatig letterlijk. Want met Siri en Alexa in huis zet onze vier-jarige dochter intussen regelmatig zelf een muziekje op, schakelt haar leeslampje uit of vraagt naar de weersvoorspellingen, zonder dat daar een scherm aan te pas komt.

Het maakt de nieuwste voice-dienst uit de studio’s van de BBC dan ook een stuk logischer. In samenwerking met hun kinderzender CBeebies lanceerde de Britse omroep vorige maand de BBC Kids Skill, speciaal voor Alexa-speakers.

Hoewel de dienst in eerste instantie lanceert met slechts drie verschillende spelletjes, is het de bedoeling dat er in de komende maanden regelmatig nieuwe content wordt toegevoegd.

“Met interactie via audio opent zich een hele nieuwe wereld met nieuwe kansen om in contact te komen met BBC’s content voor kinderen”, aldus Mukul Devichand, executive editor Voice & AI bij de omroep.

Dat de technologie relatief nieuw is en dat het ook voor een grote omroep als de BBC vooralsnog experimenteren is, bevestigt ook Andy Webb, hoofd van Voice & AI Products: “Mensen maken steeds meer gebruik van stemassistenten en slimme speakers en we zijn continu op zoek naar de beste manier om hen te ondersteunen.”

“Met de algemene voice-diensten van de BBC weten we intussen al fikse vooruitgang te boeken en bieden we steeds meer mensen via dat platform radio en podcasts aan. Het is nu de vraag hoe we interactief we die diensten kunnen maken. De BBC Kids Skill is een eerste voorbeeld van de mogelijkheden”, aldus Webb.

Meer toepassingen

De voice-dienst van de BBC is een van de eerste kindvriendelijke skills, de voice variant van apps, gemaakt door een ontwikkelaar van dit formaat uit het Verenigd Koninkrijk of Duitsland. Logisch, want het is pas sinds mei dit jaar mogelijk om zogenaamde ‘kids skills’ te activeren op Britse en Duitse versies van Alexa.

Net als voor skills in andere categorieën geldt overigens dat Amazon ontwikkelaars van succesvolle kid skills ook beloont in harde cash. Sinds dit voorjaar kunnen ontwikkelaars in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zich ook aanmelden voor het Alexa Developer Reward-programma en zo geld verdienen met hun voice-dienst.