Google Assistant toont nu advertenties bij sommige zoekresultaten

Google-Assistant, Google Assistent

De Google Assistant gaat voortaan bij sommige zoekresultaten ook advertenties tonen. Dat ontdekte Android Police. De advertenties die je ziet zijn net als degene die je in normale zoekresultaten van Google ziet.

De aankondiging voor de zoekresultaten stond in een blogbericht van Google zelf over nieuwe soorten resultaten. Daarin stond dat de nieuwe resultaten “mogelijk de bestaande advertenties die je nu in Search ziet” bevatten.

Of je de advertenties ziet, hangt echter af van je zoekopdracht. Vraag je om hotels in de buurt, dan krijg je mogelijk ook advertenties te zien voor onder meer boekingswebsites. Vooralsnog lijkt het er op dat de advertenties alleen in het buitenland verschijnen. Of en wanneer ze naar Nederland komen, is onbekend.

De functie werd waarschijnlijk in februari al getest, toen zeker één gebruiker gesponsorde resultaten zag in de antwoorden van de Assistant. Google gaf echter geen duidelijk antwoord toen ernaar gevraagd werd: “We testen altijd nieuwe manieren om de ervaringen op telefoons te verbeteren, maar hebben nu niets specifieks aan te kondigen.”

Andere updates

Natuurlijk zijn de advertenties niet de enige update aan Assistant. Die omvat ook reacties met kaarten die de belangrijkste informatie weergeven waar je naar zocht. Zoek je bijvoorbeeld op “schattige katten”, dan moet je ook foto’s zien van de rassen die genoemd worden.