‘Google belde met EU over mogelijke miljardenboete’

Google

Sundar Pichai, de directeur van Google, heeft gisteren met Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging gebeld. Het gesprek ging over de mogelijke Europese miljardenboete die het bedrijf kan krijgen. Volgens Bloomberg wordt vandaag bekend hoe hoog die boete is.

Het gesprek tussen de commissaris en Pichai ging over de boete. Vestager heeft de topman waarschijnlijk verteld over de uitkomsten van het onderzoek van de EU. De boete zou uitgedeeld worden omdat Google zijn dominante marktpositie met Android zou misbruiken.

Telefoonfabrikanten zouden namelijk verplicht Google-apps moeten installeren als ze Android met hun telefoons meeleveren. Daardoor zouden de apps van de techgigant een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van apps die je vanuit de Play Store download.

Recordboete

Eerder kreeg het techbedrijf al een boete van 2,4 miljard euro, wegens machtsmisbruik bij zoekresultaten rond online verkopen. De nieuwe boete valt volgens geruchten nog hoger uit. De boete kan maximaal 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf worden, wat neerkomt op 9,3 miljard euro. Geldstraffen vanuit Brussel vallen echter meestal lager uit.