‘Google bood vorig jaar aan beleid rondom Android aan te passen’

Google ontving vorige week een recordboete voor machtsmisbruik met besturingssysteem Android. Maar volgens bronnen van Bloomberg bood Google eind vorig jaar al aan om zijn beleid rond het besturingssysteem aan te passen. Vlak voor die tijd had het bedrijf een boete gekregen voor machtsmisbruik met de zoekmachine.

Google kreeg de boete vorige week omdat het zijn machtspositie met Android zou hebben misbruikt. Wilde een fabrikant het besturingssysteem gebruiken, dan werd het bedrijf verplicht om de zoekmachine van Google vooraf te installeren.

Voorstellen

In augustus 2017 stelde Google in een brief geschreven door zijn advocaten mogelijke aanpassingen voor het beleid voor. Zo bood het bedrijf aan “minder strenge contracten uit te geven”, om zo tegemoet te komen aan de regels van de EU. Het bedrijf overwoog verder om apps “op twee manieren aan te bieden”.

Google hoopte op deze manier een nieuwe boete, die nu dus wel gegeven is, te voorkomen. Volgens de ingewijden waren de documenten bedoeld als ingang om in gesprek te gaan met de Europese Unie. De advocaten kregen echter nooit een formeel antwoord, al kregen ze wel van bestuurders te horen dat een overeenkomst geen optie meer was.

Volgens de bronnen was het aanbod niet overtuigend genoeg en te laat ingediend.