Hyperloop Pod niet snel genoeg: team Delft verliest wedstrijd

Delft-Hyperloop

Het studententeam van de TU Delft heeft een belangrijke hyperloopwedstrijd in Californië, de Hyperloop Pod Competition, niet weten te winnen. Het team wist hun vacuümtrein niet met voldoende snelheid door een speciale buis te laten schieten. Dat meldt de TU Delft op zijn website. Vorig jaar wist het team wel de hoofdprijs te behalen.

De bedoeling was dat de pod van het team met 450 kilometer per uur door de buis heen zou gaan. Op de dag van de wedstrijd behaalde het voertuig echter slechts 142 kilometer per uur. “Om een kans te maken op de gouden plak hebben we een aantal risicovolle besluiten genomen. Die risico’s zijn voor ons net de verkeerde kant uitgevallen”, zegt teamleider Edouard Schneiders.

Het Duitse WARR Hyperloop van de TU München behaalde de gewenste snelheid echter wel. Hun voertuig schoot met 466 kilometer per uur door de buis, een nieuw wereldrecord. Dat team behaalde dan ook de hoofdprijs, de TU Delft staat op de tweede plaats.

Elon-Musk-Hyperloop-TU-Delft

Tevreden

Overigens is het team van de TU Delft niet ontevreden. “Toch zijn we heel erg blij met deze prestatie want nog geen 24 uur geleden hadden we zoveel problemen met o.a. software en een doorgebrande boordcomputer dat we dachten dat we uit de race lagen”, aldus Schneiders.

Voor de toekomst heeft het team in ieder geval nog behoorlijk wat plannen. “Een deel van ons team heeft dit jaar onderzoek gedaan naar de toekomstvisie van de hyperloop. We hebben onderzocht hoe een station er uit zal zien, waar de hyperloop buis zal lopen en hoe duur een hyperloop ticket zal zijn”, vertelt teamlid Maaike Hakker. “Wij denken dat dit een grote impact gaat maken, los van de uitslag van de competitie.”

Hyperloop Pod Competition

De Hyperloop Pod Competition is een wedstrijd uitgeschreven door SpaceX. Daarmee worden universiteiten aangespoord om de capsules voor de Hyperloop, een soort supersnelle vacuümtrein, te ontwerpen. De eerste wedstrijd, begin vorig jaar, werd wel door het team uit Delft gewonnen.