Google Chrome gaat Flash blokkeren

Het einde van Flash is nabij. Nadat Mozilla besloot om de oude software te blokkeren in webbrowser Firefox, heeft Google dezelfde maatregel genomen binnen Chrome. Vanaf Chrome-versie 53 zal de verouderde software worden geblokkeerd – waardoor videospelers automatisch allemaal kiezen voor HTML5.

Volgens Google kan dit flink wat snelheidsverbeteringen met zich meebrengen. Flash draait vaak op de achtergrond en vereist flink wat van een computer, die daardoor stilletjes langzamer gaat lopen. HTML5 is echter efficiënter en soepeler, waardoor de machine beter blijft lopen.

Het zal nog wel eventjes duren, want Chrome 53 staat pas voor september gepland. In Chrome 55 in december zal HTML5 de nieuwe standaard zijn. Je kunt het dan nog enkel activeren op sites die hier volledig van afhankelijk zijn, maar daar wordt eerst toestemming voor gevraagd.

De dood van de software is een langzaam proces. Techgigant Apple was al jarenlang kritisch op de software en publiceerde in 2010 zelfs een open brief waarin het programma werd gefileerd. De iPhone kreeg nooit ondersteuning voor Flash – en inmiddels maken smartphones er zelden nog gebruik van. Eind 2015 werden ontwikkelaars zelfs door Flash-maker Adobe aangemoedigd een alternatief te gebruiken. Over de langzame dood van Flash schreef Stan twee weken geleden al een uitgebreid stuk.