PSV neemt als eerste Nederlandse voetbalclub een esporter aan

In het buitenland zien we het al en nu gaat het ook in Nederland gebeuren: voetbalclubs gaan aan de slag met esports. Doordat professioneel gamen steeds populairder en commerciëler wordt, is het voor voetbalclubs interessant om hierin te investeren. PSV heeft de primeur in Nederland: dit najaar moet er een FIFA-speler gaan tekenen bij de club.

Enkele weken geleden liet een persvoorlichter van de voetbalclub me al weten dat de ontwikkelingen op het gebied van esports op de voet worden gevolgd in Eindhoven. “We hebben het laatst intern besproken, maar vervolgstappen hebben we nog niet gepland”, zei hij toen. Nu blijkt PSV dus wel degelijk concrete plannen te hebben.

Dit najaar organiseert de club samen met Dutch Game Masters een FIFA17-toernooi in de Philips Stadion. Tijdens dit toernooi wordt gezocht naar de meest geschikte kandidaat die een contract krijgt aangeboden bij de club. Hoe die selectieprocedure precies in zijn werk gaat, wordt op een later moment bekend gemaakt. De gamer zal vervolgens onder de vlag van PSV meedoen aan toernooien en competities in binnen- en buitenland.

Guus Pennings, manager marketing en media van PSV, legt uit waarom de club deze stap zet:

Wij vinden het belangrijk om ons te verdiepen in dat wat onze fans bezighoudt. De wereld van eSports blijft enorm groeien. Door deze populariteit beginnen de werelden van sport en eSports elkaar te kruisen. Bovendien zijn veel jonge PSV-fans dagelijks actief in eSports en worden eSports toernooien online enorm goed bekeken. Dat is de reden dat PSV op dit podium beter vertegenwoordigd wil zijn. Bovendien zorgt het voor unieke content voor de digitale kanalen waarmee we onze fans bedienen.

De kans is groot dat PSV met deze stap zorgt voor een versnelling van deze ontwikkeling in Nederland. Andere clubs willen natuurlijk niet achterblijven bij de landskampioen. FC Groningen gaat sowieso komend seizoen een grote FIFA-competitie opzetten. Om ook daadwerkelijk een speler aan de club te verbinden is het “nog te vroeg”, zei een woordvoerder van de club enkele weken geleden.