Google Chrome wordt een sneller door nieuw algoritme

Laden pagina’s ook maar langzaam in jouw browser? Als je Google Chrome gebruikt is er mogelijk goed nieuws: door een verbeterd algoritme wordt de internetbrowser een stuk sneller. Dit algoritme zorgt ervoor dat de pagina’s die Chrome moet laden een stuk kleiner zijn.

Het nieuwe algoritme heet ‘Brotli’ en werd in september al door Google aangekondigd. De winst qua snelheid is te merken: pagina’s worden 26 procent meer gecomprimeerd, in vergelijking met Googles vorige algoritme ‘Zopfli’.

Volgens Ilya Grigorik, web performance engineer bij Google, is de update klaar om uitgerold te worden en kunnen Google Chrome-gebruikers hem binnenkort verwachten. Ook de mobiele Chrome moet door het algoritme vooruitgaan: er wordt minder data gebruikt en daardoor wordt ook de batterij minder belast. Hoe groot het verschil gaat zijn is niet precies bekend.

Firefox heeft bekend gemaakt dat het ook gebruik gaat maken van Googles nieuwe algoritme. Google stelt Brotli namelijk beschikbaar voor iedereen die het kan gebruiken.

Update: Tweakers meldt dat niet iedereen zomaar kan gaan genieten van een directe snelheidsverbetering. Er zijn namelijk twee eisen waaraan een website moet voldoen voordat hij daadwerkelijk sneller inlaadt. Ten eerste moet de website zelf gecomprimeerd zijn met het Brotli-algoritme. Omdat het algoritme nu pas in gebruik wordt genomen zijn de meeste websites niet gecomprimeerd met Brotli. Daarnaast werkt het algoritme enkel met https-websites.

Dus de meerwaarde van het algoritme is enkel aanwezig als veel website besluiten over te stappen naar dit algoritme om hun website te comprimeren.