Google doneert miljoen dollar aan Nederlands bedrijf dat betaalbare protheses ontwikkelt

Wat niet iedereen weet is dat Google een eigen goede doel heeft dat jaarlijks 100 miljoen dollar doneert aan organisaties en projecten die via technologie bijdragen aan een betere wereld: Google.org. Een jaar geleden startte de organisatie een project dat zich richtte op technologische oplossingen voor mensen met een lichamelijke beperking. In het kader van deze Google Impact Challenge deelt Google nu 20 miljoen dollar aan 30 organisaties, waaronder één Nederlandse.

De Proportion Foundation is een Nederlandse non-profit organisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van een apparaat dat meer mensen met geamputeerde ledematen toegang biedt tot hoogwaardige protheses. De stichting krijgt 1 miljoen dollar voor de productie en distributie van deze zogeheten Majicast in ontwikkelingslanden. Columbia, waar de meeste slachtoffers van landmijnen leven, is het eerste land.

Andere organisaties die subsidies krijgen zijn onder meer het Britse Motivation dat lichaamsondersteunende hulpmiddelen maakt voor rolstoelgebruikers in arme landen. Het Duitse Wheelmap gaat mede dankzij het geld van Google de toegankelijkheid van plaatsen overal ter wereld in kaart brengen. Het Britse Royal National Institute for Blind People krijgt geldt voor de verdere ontwikkeling van Smart Glasses voor blinden.

RNIB

Google.org heeft een speciale site gemaakt waar alle 30 projecten die een subsidie hebben ontvangen te vinden zijn. In totaal kreeg Google meer dan 1000 aanmeldingen waar zij uit geselecteerd zijn.